Header Ads

Important General Awareness Questions

Date: Jan 03,2016 



1. Who became world‟s 7th most valued nation brand ?

Ans- United States (India at 7th position)

2. Indian Railways launches ..... scheme for waitlisted passengers ?

Ans- Vikalp

3. Who will act as the Chairman 5-member panel to frame new education policy ?

Ans- T.S.R. Subramanian

4. Who won the 2015 Rugby World Cup for record third time by defeating Australia ?

Ans- New Zealand

5. Who was appointed as next Chief Justice of India ?

Ans- Justice T.S Thakur

6. Reserve Bank of India has fixed the public issue price at ....... per gram for the sovereign gold bonds ?

Ans- Rs. 2,684

7. Who was the author of the book „Advantage India-From Challenge to Opportunity‟?

Ans- APJ Abdul Kalam book was co-authored by Srijan Pal Singh

8. The Bankruptcy Law Reforms Committee (BLRC) headed by.......?

Ans- Dr T K Viswanathan

9. Who was sworn in as Prime Minister of Canada ?

Ans- Justin Trudeau

10. Who has been named as World‟s healthiest country?

Ans-Singapore (India ranked 103rd position)

11. Under Indian Gold Coin 2015, what denominations of gold coins are issued?

Ans- 5, 10 and 20 grams

12. Who became the first cricketer in Ranji Trophy history to notch up 10000 runs ?

Ans- Vidarbha opener Wasim Jaffer

13. Who became the fastest Indian to reach 150 wickets mark in the Indian test cricket history ?

Ans- Off-spinner Ravichandran Ashwin

14. Which country topped the 2015 Global Prosperity Index?

Ans- Norway (India ranked 99 position)

15. Who is the most powerful woman in the Indian business sector, according to Fortune India ?

Ans- Arundhati Bhattacharya, Chairperson of SBI

16. Who is the author of the book titled – „Rebooting India: Realizing a Billion Aspirations‟?

Ans-Nandan Nilekani

17. Who has been appointed as Vice Chairman of the board of the Bank for International Settlements ?

Ans- Reserve Bank Governor Raghuram Rajan

18. Book titled What Happened to Netaji? authored by whom ?

Ans- Anuj Dhar

19. Baglihar Hydro Electric Power Project is located in which Indian state?

Ans-Jammu and Kashmir

20. What is the range of India‟s strategic missile – Agni-IV?

Ans- 4000 KM

21. Which country will host the World Humanitarian Summit in 2016?

Ans- Istanbul of Turkey

22. Which global companies bagged the contracts for setting up of locomotive factories in Bihar worth Rs Rs 37,000 crore ?

Ans- US based General Electric and French engineering company Alstom (first major foreign direct investment (FDI) in rail projects)

23. Who was appointed as an Executive Director on the board of the International Monetary Fund (IMF) ?

Ans- Former RBI Deputy Governor Subir Gokarn

24. The Food and Agriculture Organization (FAO) of UN has declared the year 2016 as the __?

Ans-International Year of Pulses

25. Who have won the 2015 International Children's Peace Prize ?

Ans- Abraham M Keita from Liberia

26. G-20 Leaders Summit 2015 held at...........?

Ans- Antalya, Turkey

27. Indian Government has imposed ______% of Swachh Bharat Cess on taxable services ?

Ans- 0.5%

28. On which date World Diabetes Day observed ?

Ans- Nov 14

29. Which two Indian banks are going to list their bonds on the London Stock Exchange ?

Ans- HDFC & YES Bank

30. Which is the first state to start e-auction of mines in India?

Ans-Rajasthan

31. Who has emerged as the world‟s most powerful supercomputer system for the sixth consecutive time ?

Ans- China‟s Tianhe-2

32. What is full form of NIIF ?

Ans- National Investment and Infrastructure Fund

33. The United Nations‟ (UN) International Day for Tolerance is observed on ......?

Ans- November 16

34. What is the India‟s rank in Global Gender Gap Index for 2015?

Ans-108 (Iceland topped the Gender Gap Index)

35. Who was appointed as India‟s ambassador to China ?

Ans- Vijay Keshav Gokhale

36. Who elected as the President of industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for the year 2016 ?

Ans- Harshavardhan Neotia

37. On which date, World Fisheries Day is observed?

Ans- November 21

38. Which country hosted the 2015 ASEAN summit?

Ans- Malaysia

39. What is the name committee has been set up for promotion of Sanskrit language?

Ans- N Gopalaswami committee

40. Who will be the Chief Guest at the 67th Republic Day parade of January 26, 2016?

Ans- Francois Hollande

41. Who was appointed Executive Director to Asian Development Bank ?

Ans- Swati Dandekar

42. What amount of insurance is provided for Rupay classic card holders?

Ans-Rs. 1,00,000/-

43. Who is the new President of ASSOCHAM?

Ans-Sunil Kanoria

44. International Day for the Elimination of Violence Against Women observed on which date ?

Ans- 25 November

45. Who was appointed as Prime Minister of Portugal ?

Ans- Atonio Costa

46. Which banking major is shutting down its private banking operations in India?

Ans- HSBC

47. Which two countries played the first day-night Test cricket match?

Ans- Australia and New Zealand (Australia wins)

48. The Bharat Stage (BS)-V norms will be implemented from which year?

Ans- 2019

49. . Who is the author of the book titled-„Vanessa and Her Sister‟?

Ans-Indian-origin author Priya Parmar‟s novel – ‟Vanessa and Her Sister‟ has been named by New York Times in its annual prestigious list

of 100 most notable books of 2015.

50. UN climate summit 2015 held at which place ?

Ans- Paris

51. Who is the chairman of the committee on Revisiting & Revitalizing the PPP model of Infrastructure Development ?

Ans- Vijay Kelkar

52. . World Toilet Day observed on ........?

Ans- 19 November

53. Who was appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations at New York ?

Ans- Syed Akbaruddin1. RBI extended deadline to exchange pre-2005 notes to- 30 june 2016

54.Which bank will raise up to Rs.12,000 crore by issuing bonds that are Basel-III complaint?-sbi

55.ICC test cricketer of the year-Steven Smith

56.Which state government has launched International festival on Birds in a bid to promote state as an international bird-watching

destination-UP

57. GAIL (India) Limited in collaboration with National Remote Sensing Centre, a unit of Indian Space Research Organization (ISRO),

has launched a surveillance geo-portal that utilises space technology for its pipeline safety application. Name the portal?-BHUVAN

GAIL PORTAL

58. Which mobile company becomes 3rd mob. operator to launch 4G services in India?

Idea

59. Which country declared Ebola Free by World Health Organization (WHO) recently ?- Sierra leone

60. Recently in December 2015, the Reserve Bank of India has cancelled the certificate of registration of howm many non-banking

finance companies (NBFCs), including ABNL, Future Ventures India and Bajaj Finserve?-56

61. Which of the following countries

became the 10th country to ratify

AoA of Asian Infrastructure

Investment Bank?

- Luxembourg

62. India's first International Science Festival with a mega "Science Technology and Industrial Expo" displaying projects by students,

experts and entrepreneurs started at which place ?-IITB

63. ICGS Atulya, the 19th of the 20 Fast Patrol Vessels being built for Indian Coast Guard has been launched by which of the following

Shipyard ?-cochin shipyard

64.When is the International Volunteer Day (IVD) observed across the world with the theme The world is changing. Are you? Volunteer?-5

dec

65. Which bank will raise up to Rs.12,000 crore by issuing bonds that are Basel-III complaint?

Answer. State Bank of India

66.Supreme Court imposed a ban on the registration of diesel-run private cars of the capacity of how much CC and above and SUVs?

Answer. 2000 CC

67. Tamil star Dhanush which song has surpassed 100 million views on Youtube since its release?

Answer. 'Kolaveri di'

68. Name the country which has begun building two modern military compounds on the far eastern Kuril islands?

Answer. Russia

69. U.S. magazine Time named which famous personality as its "Person of the Year 2015,"?

angela merkel

70. Name the Senior revenue service officer who was appointed as the Chairman of Central Board of Direct Taxes?

Arun Kumar Jain

71. Who was crowned the Miss World 2015 at the Beauty of Crown Theater in Sanya, China?

Answer. Miss Spain Mireia Lalaguna Royo

72. Name the British Novelist who passed away following a brief illness in Winchester, Hampshire?

Answer. Peter Dickinson

73. The Union Government appointed whom to head the Judicial Committee which will look into the implementation of One Rank One Pension

(OROP) scheme for the ex-servicemen?

Answer. Justice L Narasimha Reddy

74. He was conferred with the 2015 Men's World Champion by the International Tennis Federation (ITF) – Novak Djokovic

75. Which of the following Pro

Wrestling League team was recently

co-owned by Virat Kohli?

- Bengaluru Yodhas

76. Which country replaced Mauritius as top source of Foreign Direct Investment (FDI) into India during April-September of 2015-16

financial year?- singapore

77. He was declared as the winner of the 2015 ICC ODI Cricketer of the Year – AB de Villiers

78. The first Asian country to approve sale of the world's first-ever dengue vaccine, Dengvaxia, is – The Philippines

79. Justice Y. Bhaskar, who have recently resigned was the Lokayukta of which state ?-Karnataka

80. Senior IAS officer appointed as Chief Executive Officer (CEO) of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) on 22

December 2015 -Pawan Kumar Agarwal

81. Which of the following

company was announced to be the

Global Partner of International

Cricket Council?

- OPPO

82. Indian-origin software engineer who won Innovate UK's KTP Best of the Best Awards 2015 on 21 December 2015 - Nandagopal

Lakshminarayanan

83. Which country won the 2015 Hockey World League by defeating Belgium by 2-1?-australia

84. CCEA on 22 December 2015 gave its approval for implementation of an umbrella scheme with an outlay of 3000 crore rupees for

integrated development and management of - Fisheries

85. Which of the following

cricketers was recently awarded

honorary lifetime membership of

Marylebone Cricket Club (MCC)?

- Mahela Jayewardene (Sri

Lanka)

86. The foreign currency to be adopted as legal tender by Zimbabwe as announced by Zimbabwe's Finance Minister Patrick Chinamasa on 21

December 2015 - Chinese Yuan

87. The state that decided to provide a cashless medical scheme for regular government employees, pensioners and their dependents -

Assam

88. Name the Indian-American entrepreneur who was conferred with Uttar Pradesh Ratna Award?-frank islan

89. ShanIPV, an injectable inactivated vaccine launched by Sanofi Pasteur will cure which of the following disease ?

A.Polio

90. The mission to this planet scheduled to be launched in March 2016 was suspended by the US space agency, NASA because of a fault in

a key research instrument – Mars

91. death anniversary of Babasaheb Bhim Rao Ambedkar observed as?-6 dec

92. The country that banned celebration of Christmas by non-Muslims failing which they will be sentence five years in prison – Brunei

93. In order to minimize pollution from Coal-based Thermal Plants, the Environment Ministry notified to cut the emission of

particulate matter by 40 percent from thermal plants by – 1 January 2017

94. Which of the following has become first Indian state to allow the members of state legislature to raise online questions ?-

maharashtra

95. The government of this state approved to build metro project in the capital city – Bihar

96. Giving a boost to Make in India initiative, which Chinese telecom major will set up a manufacturing plant in Noida – Vivo

97. This day is observed as National Mathematics Day to commemorate the birth anniversary of great Indian Mathematician Srinivasa

Ramanujan – 22 December

98. TATA Power has signed an MoU with which country to explore and develop investment opportunities in the energy sector?

Russia

99. Indian Institute has scripted Guinness World Record in conducting the "largest practical science lesson"- IITD

100. The New Zealand cricketer who on 22 December 2015 announced retirement from all forms international cricket - Brendon McCullum



Theme images by Leontura. Powered by Blogger.